JCI Almelo in de bajes!

Geplaatst op 14-07-2014

Voorafgaand aan de juni-vergadering bezocht de Almelose afdeling van Junior Chamber International het arrestantencentrum van de politie in Borne. Een kijkje achter deuren die normaal niet alleen voor verdachten gesloten blijven!

Een arrestantencentrum binnengaan via de ingang waar normaalgesproken de verdachten binnengebracht worden: op zich al een unieke ervaring. Zeker als vervolgens ook nog alle andere deuren opengaan. Die van de cellen, de luchtruimte en de douches.

Ondertussen vertelt agent Joost alles over de gang van zaken in ‘zijn’ arrestantencentrum. ’s Morgens mag iedereen douchen, elke cel heeft een televisie en er is drie keer per dag een maaltijd. Het klinkt niet eens slecht. Toch ziet iedereen die door een kijkgaatje in een cel kijkt – waar de verdachten rustig op hun bankjes liggen – dat het geen pretje moet zijn om hier opgesloten te zitten.

Dat er verdachten zijn die dat ook denken blijkt al snel: er is een cel die helemaal vernield is met een metalen object. Maar alle scherpe voorwerpen moeten toch afgegeven worden? “Dat klopt”, zegt Joost. “Maar met het lusje van een rits kunnen de verdachten de celmuren al vernielen.” Ze zijn dus wel creatief, dat moet je ze nageven.
Het gevoel te zijn beland in de realiteit van het arrestantencentrum te zijn blijkt waarheid als er een arrestant wordt binnengebracht. De man blijft opvallend rustig, hij zal de weg wel weten. Voor onze neuzen wordt hij door twee bewakers naar de cel gebracht waar hij de komende dagen moet blijven.

Gelukkig hebben wij één voordeel dat de verdachten in de cellen niet hebben: op eigen verzoek gaat de poort na een uurtje weer open. Een leuke activiteit, die goed laat zien wat JCI te bieden heeft: actief zijn met je Kamergenoten en op plekken komen die voor anderen gesloten blijven!  

Nieuwsarchief